sobota, 19 stycznia 2013

Witajcie!
Dzisiaj mimo,że sobota to trzeba się uczyć, niestety, studia, sesja, MASAKRA...
Znalazłam dla Was jednak czas :) Mimo,że pod moimi postami nie ma ani jednego komentarza, nie zrażam się, wiem,że musicie się rozkręcić :)
Dzisiaj, podam Wam kilka sprawdzonycyh przeze mnie przepisów na sobotni wieczór plus drinka, w sam raz na domówkę :)

A więc zaczynamy.
Danie nr 1
CHRUPIĄCE PALUSZKI Z KURCZAKA

Składniki

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka rozgniecionych krakersów
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej, do smażenia

Przygotowanie


  1. Panierka. Krakersy rozdrabniamy do mocno, łączymy z bułką tartą, kurkumą, solimy i pieprzymy.
  2. Kurczaka płuczemy i wycieramy do sucha. Kroimy w paski grubości 1,5 cm. Każdy z pasków kurczaka obtaczamy w jogurcie (nadmiar ściągamy), następnie w panierce. Panierka powinna dokładnie przylegać do kurczaka.
  3. Smażymy paluszki na złoty kolor. Podajemy z frytkami, ziemniakami lub jako przekąskę z zimnym sosem jogurtowym.
Danie nr 2
ZIEMNIAKI PIECZONE W MLEKU

Składniki

  • 5–6  średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek lub oregano

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Opłukane i osuszone układamy w naczyniu żaroodpornym, dość ścisło.
  3. Mleko doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem lub oregano. zalewamy do połowy ziemniaki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut do godziny. W trakcie sprawdzamy i z wierzchu polewamy pozostałym mlekiem. Podajemy gorące jako przystawkę do różnego rodzaju mięs. 
Danie nr 3
PAVLOVA

Składniki

Pavlova

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu, białego winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • owoce, najlepiej sezonowe

Przygotowanie

  1. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy etapami cukier, po 1–2 łyżki, cały czas miksujemy. Dodajemy ocet i skrobię kukurydzianą. Masa na koniec powinna być lśniąca, gładka i dość sztywna.
  2. Blaszkę wykładamy pergaminem, na nim rysujemy koło o średnicy 20 cm. Na pergamin wykładamy masę białkową i wyrównujemy na kształt koła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Bezę pieczemy 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 110ºC i pieczemy koleje 70 minut. Bezę studzimy w przy uchylonych drzwiczkach.
  3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Ubita śmietana powinna być delikatna. Śmietaną i owocami dekorujemy wierzch pavlovej (wcześniej zdejmujemy z niej pergamin). Smacznego!
Drink
PINA COLADA

Składniki:

Biały rum (40 ml)
Likier kokosowy (50 ml)
Sok ananasowy (50 ml)
Śmietanka (10 ml)
Lód (kostki i kruszony)


Sposób wykonania:

Składniki wraz z kostkami lodu wrzucić do shakera i wymieszać. Przecedzić do szklanki wypełnionej kruszonym lodem. Dodać słomkę, można udekorować kawałkiem ananasa.

SMACZNEGO


///Pola///
 




2 komentarze:

  1. Ciekawe bo ja wczoraj robiłam bardzo podobny deser i lada dzień mam go opublikować. Uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj na blogspocie :) Twój post jest bardzo fajny, starannie i przejrzyście napisany, podoba mi się. Ja też lubię zapiekane ziemniaki z mlekiem. Mam tylko jedno "ale", a właściwie dobrą radę: jeśli wykorzystujesz przepisy czy zdjęcia z internetu, które nie są Twojego autorstwa to powinnaś podawać źródło.

    OdpowiedzUsuń